10 x o pečování

Základní desatero pro péči o morčátko

 

01) SRST: Morčátka potřebují pravidelnou péči o srst.  Srst pravidelně prohlížíme, pročesáváme, dlouhosrstá morčátka denně kartáčujeme. Používám jemné hřebínky a netlačíme, jelikož kůže morčátek je velice jemná a citlivá. Jestliže je potřeba morčátko umýt (např. špinavé chlupy  po průjmovém onemocnění), buď je vykoupeme celé, nebo v potřebné místo umyjeme jemným hadříkem namočeným ve vlažné heřmánkové vodě, pak vysušíme jemným ručníkem.  ( koupání bude podrobně popsáno později )

02) DRÁPKY: Morčátkům stále dorůstají drábky. Pravidelně jim drábky zastřihujeme kleštičkami. U světlých morčátek délku nehtu vidíme zcela zřetelně. Drápek je průhledný , prstík narůžovělý. U tmavých morčátek se délka nehtu musí odhadnout. Nemáme-li dostatek zkušeností, ostříhání  drápků přenecháme zvěrolékaři.

03) KONTROLA: Pravidelně kontrolujeme ouška, oči, čumáček, zoubky a pacičky. Jakmile odhalíme nějaké znečištění, bouličku, exém, stroupky,  apod. , dle možností morčátko ošetříme, jinak ihned vyhledáme pomoc veterináře, aby nedošlo k zanedbání případné nemoci, či dokonce k úhynu morčátka.

04) BYDLENÍ: Každý den myjeme pítka a mističky na papáníko. Odstraňujeme znečištěnou podestýlku a zbytky potravy. Po kompletní výměně podestýlky bydlení vždy pořádně umyjeme horkou vodou a důkladně vysušíme. Skvrny od moči se dají odstranit obyčejným octem, který na skvrnu nalijeme a necháme chvíli působit. Pak umyjeme horkou vodou a vysušíme. Pak nasypeme dostatečné množství podestýlky.

05) OBRUŠOVÁNÍ ZOUBKŮ: K obrušování zoubků umístíme do bydleníčka např. větvičky z chemicky neošetřených ovocných stromů (hrušeň, jabloň, třešeň, keř – rybíz) či kousek tvrdého chleba. Morčátka mohou okusovat i domeček z přírodního dřeva. Ten ale nesmí být chemicky ošetřen, nalakován ani nabarven. Ve zverimexu se dají koupit různé zvonečky ze sušených bylin, které jsou tepelně stvrzeny k sobě a taktéž slouží k okusu. ( Moje morčátka jim však na chuť nepřišla, milují větvičky z hrušně.)

06) POHYB: Morčátkům dopřejeme každý den dostatečný pohyb mimo bydleníko. 1-2 hodiny běhání po známém prostoru jim určitě prospěje. Pozor dáme jen na jedovaté rostliny v bytě, kabely od elektřiny, špičaté předměty apod. Nechceme přece, aby si morčátko ublížilo. Máme-li volný výběh, pak do něj umístíme různé překážky, prolézačky a úkryty, kde se pak morčátko dostatečně vydovádí. Např. dřevěný špalek, štůsek knih, bedýnky se suchým listím či kukuřičným šustím, spletený tunel z proutí ,….

07) OSAMOCENÍ: Morčátku se dostatečně věnujeme! Jestliže nemáme dostatek času, pak chováme dvě a více morčátek spolu. Jednomu tvorečkovi by bylo šíleně smutno. Ideální jsou dvě samičky ze stejného vrhu.

08) LEKÁNÍ : Morčátka nijak nelekáme a nestresujeme. Přicházíme k nim vždy potichu, bez prudkých pohybů. Nebereme je násilím do rukou, netaháme je jen za nožičky, nefoukáme jim do uší a vůbec neprovádíme žádné šaškárny, které mohou morčátko vyděsit.

09) OSTATNÍ ZVÍŘATA: Máme-li doma další zvířátko ( kočku, psa, …) a morčátko na ně není zvyklé, pak v žádném případě nenecháváme morčátko běhat v jejich blízkosti ( ať s naším dozorem či dokonce bez ). Chování zvířat je nevyzpytatelné. Mohlo by dojít k nepěknému střetu a poranění či usmrcení vašeho mazlínka.

10) PAMATUJ: Morčátko je živý tvor, který se o sebe sám nepostará. Je odkázán na tvoji péči a lásku. Jestliže ho máš jen pro chvilkové pobavení, nebo pro chlubení se před kamarády, pak morčátko raději někomu dej. Určitě se najde člověk, který mu dopřeje klid, pohodlí a důstojný život.