10 x o potravě

Základní desatero pro výživu morčátka

 

01) SENO: Základní, nezbytnou potravou je seno. Dáváme ho v dostatečné míře a co nejkvalitnější. Nejlepší je z horských luk, kde se nachází pestrá škála travin a bylin (srha, pampeliškové listy, sedmikrásky, kontryhel, lístky rdesna, a pod.). Vše si můžeme natrhat třeba o prázdninách u babičky a dědy na vesnici. Traviny a bylinky pak usušíme na sluníčku a skladujeme v papírových pytlích (zásoby na zimu).

 

02)  VODA: Základní tekutinou je čistá voda. Podáváme každý den do umytého pítka či misky. Voda by neměla být příliš studená. Nejlépe je vodu převařit a nechat volně vychladnout.

 

03)  SUCHÁ KRMNÁ SMĚS: Směs např. obilí, ovesných vloček, sušených kousků mrkve, kukuřičných zrnek atd.

Dáváme morčátkům jako doplnění a pestrost potravy. Již hotové směsi můžeme koupit ve zverimexu, ale pozor, kupujeme mix jen pro morčata. Ve směsích pro hlodavce (morče, králík, křeček) bývají často nevhodné sušené plody (slunečnicová semínka, svatojánský chléb, oříšky,…) Každý den dáváme 1 až 2 lžíce krmné směsi na jedno zvířátko.

 

04)  VITAMÍN C: Morčátko si samo vitamín C neumí vytvořit, a proto ho podáváme v potravě. Dostane ho ze zeleného krmení. Podáváme tedy v dostatečné míře listy pampelišek, čerstvou trávu, nať mrkve, hlávkový salát, papriku, jablíčko,…výběr je tedy dostatečný. V zimním období lze koupit v lékárně obyčejný Celaskon. Tabletky Celaskonu necháme rozpustit ve vodě, kterou pak nalijeme morčátku do pítka či mističky na vodu.

 

05)  MINERÁLNÍ LÁTKY a STOPOVÉ PRVKY:  Sůl na lízání zabraňuje nedostatku minerálních látek a stopových prvků.  Koupíme morčátku minerální kámen ve zverimexu. Ten pak zavěsíme do bydleníčka, kde jej morčátko může v klidu a dle potřeby olizovat a okusovat.

 

06)  UVADLÉ a ZKAŽENÉ KRMENÍ : Uvadlé a nakažené krmení neprodleně odstraníme z bydleníka, aby nedošlo k onemocnění morčátka.

 

07)  ZELENÉ KRMENÍ: Trávu a bylinky pro naše mazlíky nikdy netrháme v blízkosti silnic, odpadních vod,  opravárenských dílen, apod. Zdaleka se vyhneme chemicky hnojeným loukám a jejich okolí.

 

08)  JEDOVATÉ ROSTLINY: Než začneme trhat trávu a byliny pro naše morčátko, naučíme se rozpoznávat jedovaté rostliny. Jukneme se tedy do kapesního atlasu rostlin. Když si nejsme rostlinou na 150% jisti, netrháme ji ! Mezi nejčastější jedovatky patří: blatouch, bledule, ocún, rulík,bažantka, dymnivka, tis, zlatý déšť, atd. Seznam nejčastějších najdete zde :  rostliny.naturfoto.cz/jedovate-rostliny.html

 

09)  ZOUBKY: Aby mohlo morčátko v klidu papat, nesmí mít přerostlé zuby. Zuby morčátku dorůstají a musí si je obrušovat  Pravidelně dáváme do bydleníka tvrdý chléb či větvičku ovocného stromu.

 

10)  VÁHA: Morčátko by nemělo být obézní, a proto je pravidelně vážíme. Dospělý jedinec by měl mýt konstantní hmotnost (záleží na jeho velikosti). Jakmile začne morčátko příliš tloustnout, omezíme přísun různých dobrot a kalorického krmení (jablíčka, hrušky, kukuřičné a hrachové lupínky,…. tvrdý chléb na kousání nahradíme větvičkou z ovocného stromu) .