10 x o vybavení

Základní desatero pro vybavení bydleníka

 

01) Klec, plastový box, akvárium či jiné bydlení musí mít dostatek prostoru

Pro jedno morčátko 80 x 45 x 45 cm ( délka x šířka x výška )

Pro dvě morčátka 120 x 80 x 45 cm ( délka x šířka a výška ).. já mám 140x71x48

Pro tři a více morčátek vytvořit prostorné bydlení svépomocí - větších rozměrů vyrobí třeba truhláři či šikovný domácí kutil. Lze pořídit patrovou klec s možností pohybu po všech patrech ( prodává např. www.zoohit.cz )

 

02) Klece volíme s vodorovnými chromovými nebo matně pochromovanými dráty (slouží pak pro zavěšení dobrot, hraček, či schůdků). Jestliže jsme zvolili jako domov velké akvárium, pak pamatujeme na dostatečné větrání. Nedáváme už vrchní díl ze skla, volíme mřížkový příklop proti úniku mazlíka.

 

03) Dno klece - "vanička" z umělé hmoty by neměla být vyšší než 20-25 cm. Brání pak ve výhledu a morčátko se nám víc stresuje. Ideální výška je ca 16 cm ( pak záleží na výši podestýlky a domečků uvnitř bydleníka. Morčátko může na plochou střechu domečku vyskočit a pozorovat okolí - dobrá volba !

 

04) Do bydleníka bezpochyby patří prostorné jesličky na seno, miska na čerstvé krmení (trávu, salátek, mrkev, ..), miska na sušené směsi (zrní, ovesné vločky, kukuřičná semínka, ..), sací napáječka či další miska na vodu

 

05) Domeček na schovávání a spaní volíme dost veliký, aby v něm mohla všechna morčátka být společně. Volíme raději dřevěný - přírodní - bez moření a laků. Pak ho mohou morčátka i okusovat a tím si brousit zoubky. Já mám dvě morčátka a v bydleníku mají dokonce tři domky. Mohou se pak různě schovávat a běhat po jejich plochých střechách. Koušou do nich, nenudí se a netloustnou! V kleci o rozměru 140x71x48 cm mají i dost místa na běhání po zemi, a pak hup na stříšku, pak zas hup dolů. Když spolu moje morčátka "nemluví", mohou si zalézt do domečků odděleně a navzájem se neruší.

 

06) Skvělé řešení pro více morčátek jsou dvě klece umístěné vedle sebe, propojené např. dřevěným mostíkem. Jedna klec pak slouží na denní řádění, druhá na spaní a odpočinek. V obou klecích nezapomeneme umístit jesličky na seno, misky na jídlo, napáječku na vodu, domečky.

 

07) V bydleníku by měla být nějaká přepážka, aby se "podřízené" morčátko mohlo dostat ze zorného pole silnějšího jedince. Tak se zabrání případným "potyčkám".

 

08) Podestýlku volíme suchou, jemnou, bezprašnou. Nejlepší jsou jemné, prosáté hobliny. Nepoužíváme jako náhražku kočkolit a pod. Podestýláme do výšky ca. 10 cm a více. Pravidelně podestýlku vyměňujeme !

 

09) Uspořádání uvnitř klece občas obměňujte a doplňujte o drobné překážky, tunely a schovávačky. Morče prozkoumává dané prostředí, skáče přes položené překážky, nenudí se, netloustne. Lze tak využít dřevěný špalek, upletený tunel z proutí či slámy, a pod. Překážku ze silné ovocné větve může morče přeskakovat, ale i okusovat, čímž si krásně obrousí zoubky. Jako zábava jim poslouží i dřevěná nebo pevná papírová bedýnka naplněná suchým listím či kukuřičným šustím. Začnou se tam schovávat, lézt ven a zpět - moc se jim to líbí.

 

10) Bydlení umístíme na klidné, světlé místo, kde nehrozí nastydnutí, přehřátí či stresování morčátka kvůli častému hluku. Dobré je dbát i na to, aby mělo morčátko velký výhled po místnosti,  tj. , nestrčíme ho i s klecí někam na zem do rohu, nebo pod gauč. TO NE NE NE ! Tam ať si zaleze ten, kdo má rád jen sám sebe.